درمان بیماری فتق
بیماری هرنی یا فتق
جابجایی محتویات یک حفره به حفره دیگر یا زیر پوست، فتق یا به اصطلاح عوام باد فتق نامیده می شود . به طور مثال ورود محتویات شکم به قفسه سینه از طریق شکافی که در دیافراگم وجود دارد یا ورود روده به زیر پوست در ناحیه جدار شکم به طور مثال در ناحیه کشاله ران را فتق می گویند .
علل بیماری فتق
بیماری فتق یا هرنی به دلایلی مختلفی به وجود می آید که عبارت است از :
مادرزادی
کشیدن سیگار
چاقی
بلند کردن اجسام سنگین بدون آمادگی جسمی
سرفه های شدید مزمن
به طور کلی نقص در جدار شکم و فاشیای عضله که می تواند به علت اکتسابی (به دنبال اعمال جراحی) که به آن فتق برشی گفته می شود یا نقص مادرزادی باشد.
انواع فتق های جدار شکم
فتق اپیگاستریک که در ناحیه سر دل است
فتق نافی یا آمبلیکال
فتق کشاله ران که شامل فتق اینگوینال و فمورال می شود
فتق های برشی یا انسیژنال
زمان مناسب انجام عمل فتق چه موقع است ؟
انجام عمل فتق به عوامل مختلفی همچون سن، اندازه و نوع فتق بستگی ندارد، به هر حال، هر زمان که فرد به این بیماری مبتلا شده باشد باید تحت عمل جراحی قرار گیرد ولی یک قاعده کلی وجود دارد که با توجه به شرایط فرد، در صورت امکان در اولین فرصت فرد باید تحت عمل جراحی قرار گیرد .
مراحل بیماری فتق
در مراحل اولیه ،بیمار تنها احساس فشار، یا یک توده کوچک در ناحیه جدار شکم لمس می کند اما در مراحل بعدی توده به مرور زمان بزرگ تر می شود و حتی امکان دارد تا توده بسیار بزرگ شود .
زمانی که محتویات ساک فتق به داخل شکم بر می گردد، نگران کننده نخواهد بود اما زمانی که محتویات در ناحیه گردن ساک گیرمی کند و دچار استرنگولیشن یا اختناق می شوند. این نوع فتق می تواند بسیار خطرناک باشد و باید به صورت اورژانسی عمل شود .
پس فتق می تواند بی علامت و در مواردی علامت دار همراه با درد بسیار شدید باشد و در صورتی که اختناق وجود داشته باشد، پوست روی ناحیه فتق قرمز رنگ و بسیار دردناک می شود و در این زمان بیمار دچار تب شده و گلبول سفید خون بالا می رود و بسیار بدحال می شود که در این مواقع فرد باید به صورت اورژانسی عمل شود .
تشخیص بیماری فتق
راه های تشخیص بیماری فتق عبارت است از: گرفتن شرح حالی از بیمار، معاینه و بررسی بیمار و سونوگرافی می باشد و در بعضی از موارد نادر انجام ام.آر.آی و سی تی اسکن به تشخیص بیماری فتق کمک بسزایی می کند.
انواع اعمال جراحی هرنی
بیماری فتق به طور کلی به دو روش عمل باز و لاپاراسکوپی درمان می شود .
در جراحی باز: ابتدا برش کوچکی بر روی پوست زده می شود و س سپس ساک فتق از بافت های اطراف جدا می کنند و گردن ساک بسته شود. سپس هرنی مش روی فاشیا فیکس می شود.
در روش جراحی لاپاراسکوپی (دورن بینی): چند تا سوراح در جدار شکم ایجاد می شود و از داخل شکم ساک از بافت های اطراف جدا می شود، سپس گردن ساک بسته شده و مش از داخل شکم زیر فاشیا فیکس می شود . لازم به ذکر است، عوارض عمل لاپاراسکوپی کمی بیشتر از عمل باز است .
مراقبت های بعد از عمل هرنی
بیمار سه تا پنج روز بعد از عمل می تواند به فعالیت های روزمره خود بپردازد ولی فعالیت سنگین باید حداقل به مدت دو ماه ترجیحا تا شش ماه انجام نشود .
پس از جراحی فتق بهتر است فرد تا دو روز پس از عمل استحمام ننماید .
عوارض بعد از عمل هرنی
شایع ترین عارضه عمل هرنی درد است که جای هیچ گونه نگرانی نیست و با مسکن قابل کنترل است. همچنین پوشیدن شورت های گنی می تواند سبب کاهش درد ناشی از جراحی شود .
تجمع خون یا هماتوم وسروماعارضه دیگری است که خطرناک نیست و به روش انتظاری قابل درمان است .
نتیجه گیری
در صورتی که شما یا بستگان شما به این بیماری مبتلا هستند بدون اتلاف وقت به پزشک مراجعه نمایید تا درمان صحیح و به موقع را دریافت کنید .
برای کسب اطلاع بیشتر به جراح عمومی خوب در تهران مراجعه نمایید.