رفلاکس معده به مری

رفلاکس معده به مری

یکی از شایعترین بیماری ها در سطح جامعه بشری بیماری رفلاکس معده به مری می باشد . بیماری رفلاکس معده به مری یا گاستروازوفاژیال (Gastroesophageal reflux disease) که اصطلاحا به آن  gerd گفته می شود که در واقع به معنای برگشت اسید از معده به مری به صورت خود به خود می باشد .

بیماری رفلاکس معده به مری
بیماری رفلاکس معده به مری

 

علائم رفلاکس معده به مری

  • علائم تیپیک

علامت تیپیک یا ویژه آن سوزش زیر جناق سینه می باشد .

  • علائم آتیپیک

علامت غیر ویژه یا آتیپیک آن سرفه های مزمن، احساس جسم خارجی در گلو که اصطلاحا به آن  Globus Sensation می گویند . گرفتگی صدا و آسم از دیگر علائم غیر ویژه این بیماری به شمار می آید .

علل بروز بیماری رفلاکس معده به مری

به طور طبیعی جهت خروج هوای معده که در قسمت بالای معده یا فوندوس معده قرار دارد، اسفنکتر تحتانی مری به صورت گذرا شل می شود اگر این شل شدن اسفنکتر تحتانی مری غیر طبیعی باشد، علاوه بر این که هوای قسمت بالایی معده خارج می شود، همراه هوا، اسید نیز به مری برمی گردد که این علت، شایعترین علت رفلاکس مری می باشد .

در بعضی از افراد فشار اسفنکتر تحتانی مری کمتر است و اسفنکتر تحتانی مری کاملا شل می باشد . همچنین بعضی از غذاها و داروها نیز می تواند موجب شل شدن اسفنکتر تحتانی مری شود و در نهایت سبب بروز بیماری رفلاکس می گردد.

مکانیسم دیگر رفلاکس فتق هیاتال یا فتق لغزنده مری می باشد، به جای اینکه محل اتصال معده به مری در شکم قرار داشته باشد، در این افراد محل اتصال معده به مری در قفسه سینه و بالای دیافراگم قرار دارد و در نهایت موجب بیماری رفلاکس می شود .

چه زمانی فرد مبتلا به بیماری gerd می بایست آندوسکوپی انجام دهد ؟

اگر همراه با بیماری شواهد و علائمی همچون بلع سخت و دردناک، کاهش وزن و دیس پپسی (سوء هاضمه) اخیر داشته باشد در این زمان انجام آندوسکوپی ضروری است .

هر گاه بیماری بیش از  5 سال به طول بیانجامد، باید از نظر مری بارت یعنی احتمال خطر سرطانی شدن مری به زبان ساده تر تبدیل سلول های استوانه ای از جنس روده باریک به جای سلول های سنگ فرشی که درست در قسمت تحتانی مری قرار گرفته اند . همچنین افرادی که به رفلاکس مبتلا هستند در صورتی که با مصرف دارو بهبود نیابند در این زمان انجام آندوسکوپی ضروری خواهد بود .

افرادی که علائم غیر ویژه یا آتیپیک دارند بهتر است برای بررسی های بیشتر آندوسکوپی انجام دهند .

تشخیص بیماری رفلاکس معده به مری

روش های متفاوتی به منظور تشخیص بیماری رفلاکس معده به مری وجود دارد که عبارت است از : شرح حال و ارزیابی بیمار، پی‌اچ سنج  یا ph متری و آندوسکوپی جهت بررسی عوارض صورت می گیرد .

دکتر ابوالفضل رخشان جراح عمومی و زیبایی با بروز ترین تکنیک ها اقدام به تشخیص و درمان بیماری ها می نماید. جهت مشاوره با بهترین جراح عمومی در تهران و رزرو وقت قبلی می توانید با شماره هایی 09026990069 – 36600365 تماس حاصل فرمایید . همچنین می توانید به پیج اینستاگرام دکتر ابوالفضل رخشان ایشان مراجعه نمایید.

 

درمان بیماری رفلاکس معده به مری

روش های درمان متفاوتی وجود دارد که با توجه به شرایط فرد نوع درمان مشخص می شود، اما اساس درمان اصلاح سبک زندگی می باشد .

عدم مصرف غذاهای چرب و پر حجم، که خود باعث کاهش فشار اسفنکتر تحتانی مری می شود. حذف ادویه جات تند، عدم مصرف آب زیاد همراه با غذا، حذف سیگار و الکل، کاهش وزن در صورت چاق بودن بیمار، نپوشیدن لباس های تنگ، محکم نبستن کمربند و بالاتر بودن ارتفاع بالاتنه تمامی این موارد می تواند به درمان بیماری کمک نماید .

همچنین مصرف داروهای همانند استروژن، پروژسترون، متابولوکر ها، بلوک‌ کننده کانال کلسیم و تئوفیلین این موارد می تواند باعث ایجاد بیماری رفلاکس شود . علاوه بر تمامی مواردی که ذکر شد؛ مصرف نعنا و کافئین همانند قهوه و شکلات منجر به تشدید و ابتلا به بیماری رفلاکس معده به مری می شود .

درمان دارویی آنتی رفلاکس

ابتدا شربت های آنتی اسید مانند آلومینیوم ام جی به بیمار داده می شود . سپس تجویز داروهایی همانند رانیتیدین و سایمتیدین در دوره دوم درمان داده می شود .

دوره سوم درمان تجویز داروهای پلازیل – متوکلوپرامید و سیزاپراید می باشد . در دوره چهارم درمان داروهایی ممانعت کننده از پمپ پروتون (Proton-pump inhibitors) یا پی پی آی مانند امپرازول یا پنتوپرازول می باشد .

کلام آخر

در صورتی که بیمار با مصرف داروهای آنتی اسید بهبود نیابد و یا نیاز طولانی مدت به دارو داشته باشد، در این مواقع بهتر است تحت درمان جراحی آنتی رفلاکس قرار بگیرد .

برای کسب اطلاع بیشتر به جراح عمومی خوب در تهران مراجعه نمایید.

دکتر ابوالفضل رخشان

فارغ التحصیل جراحی عمومی سال ۱۳۸۶ از دانشگاه علوم پزشکی تهران، گذراندن بخش های کانسر و جراحی عروق در دانشگاه علوم پزشکی تهران و بیش از 14 سال سابقه جراحی و سابقه اشتغال در بیمارستان های: عرفان، تهرانپارس، الغدیر و… همچنان خود را فارغ التحصیل ندانسته و در حال تحصیل علمی و گذراندن بخش های علمی و تخصصی و آموزش متدهای نوین جراحی می باشم.

پاسخ

مدت زمان مطالعه ۴ دقیقه
Call Now Button