نقش کبد در بدن

نقش کبد در بدن

کبد یا جگر بزرگترین غده بدن است و 1500 گرم وزن دارد و از دو بخش به نام لوب های راست و چپ تشکیل شده است. اکثر فعالیت های متابولیک یعنی سوخت و ساز بدن، ذخیره مواد معدنی و ویتامین ها، تبدیل آمونیاک به اوره و مهمتر از همه تصفی خون توسط این غده انجام می شود. بنابراین به دلیل اهمیت بالای آن در بدن قصد داریم درباره نقش کبد در بدن مطالبی را ارائه نماییم پس در ادامه با ما همراه باشید.

یک سوم خون کبد از بین شریان کبدی که از آئورت منشا می گیرد، تامین می شود. با فعالیت 20 درصد از کبد ادامه زندگی امکانپذیر خواهد بود اما در صورتی که این غده از ادامه فعالیت بازایستد فقدان آن حداکثر در عرض 24 ساعت منجر به مرگ خواهد شد.

در صورتی که این عضو حیاتی در ادامه فعالیت خود با مشکلی مواجه شود موجب بروز مشکلاتی ناشی از مصرف برخی از مواد غذایی، حساسیت، احساس خستگی، سردرد، مشکلات مشکلات پوستی، افزایش وزن و ابتلا به برخی بیماری های کبدی نظیر کبد چرب خواهد شد.

لذا برای پیشگیری از بروز این علائم و یا رسیدن به نتایج بهتر درمان لازم است از رژیم غذایی مناسبی بهره ببرید.

اهمیت-کبد
اهمیت-کبد

نقش کیسه صفرا در بدن

درست در قسمت پایین سمت راست کبد کیسه صفرا قرار دارد و حاوی مایعی زرد رنگ به نام صفرا می باشد. صفرا محلولی از کلسترول، نمک های صفراوی و رنگدانه ها می باشد. کبد هر روز حدود یک چهارم لیتر صفرا را می سازد و تا زمان صرف غذا مقداری از آن در کبد و بخشی در کیسه صفرا ذخیره می شود سپس صفرا از کبد و کیسه صفرا به داخل یک لوله اصلی به نام مجرای مشترک صفراوی جاری می شود و از آن طریق به روده کوچک تخلیه می گردد.

صفرا شامل مواد زائد کبد است که در عین حال به گوارش غذا نیز کمک می کند. نمک های معدنی موجود در صفرا، چربی های غذا را به قطره های بسیار کوچکی تبدیل می کنند و به این ترتیب آنها را شکسته و به حالت معلق درمی آورند و آماده جذب می سازند.

نقش کبد در بدن دارای اهمیت بالایی می باشد بنابراین نگهداری از آن حائز اهمیت می باشد .دکتر ابوالفضل رخشان جراح عمومی خوب در تهران در این زمینه دارای اطلاعات بالایی می باشند. جهت مشاوره با دکتر ابوالفضل رخشان  و رزرو وقت قبلی می توانید با شماره هایی که در سایت می باشد تماس حاصل فرمائید . همچنین می توانید به پیج اینستاگرام ایشان مراجعه نمایید.

چگونه از کبد مراقبت کنیم؟

همانطور که می دانید کبد آهن، ویتامین ها و سایر مواد معدنی مورد نیاز بدن را در خود ذخیره می کند بنابراین در تامین انرژی بدن نقش اساسی دارد. کبد در واقع ماده تلخی را برای هضم غذا تولید می کند و زندگی بدون آن ممکن نیست. مواد شیمیایی سمی که از طریق تغذیه نامناسب یا هوای آلوده وارد بدن می شوند از طریق کبد سم زدایی می شوند.

همچنین مواد قندی مانند کربوهیدرات ها، گلوکز و چربی ها در آن ذخیره می شوند تا در صورت نیاز مصرف شوند. بدون وجود کبد افت شدید قند فرد را در حالت کما قرار خواهد داد.

کبد همچنین ماده لازم برای لخته شدن خون را نیز می سازد تا در صورت جراحت خون بند بیاید.

اما چگونه می توانیم از این عضو حیاتی مراقبت کنیم؟

  • مراقب مصرف داروها باشید زیرا برخی داروها حاوی مواد شیمیایی مضری هستند و در صورتی که بدون تجویز پزشک مصرف شوند، مواد سمی موجود در آنها می توانند به شدت به کبد آسیب بزنند.
  • کبد به آسانی زخمی می شود که این زخم ها سیروز نام داشته و همیشگی هستند بنابراین فقط تا زمان نیاز دارو مصرف کنید.
  • مراقب مصرف اسپری ها باشید. اسپری های حشره کش، خوش بو کننده، رنگهای شیمیایی و…حاوی مواد سمی بسیار مضری هستند که از طریق تنفس وارد بدن می شوند. کبد مسوول سم زدایی آنچه که تنفس می کنیم نیز است. پس هنگام کار با این مواد از ماسک استفاده کنید و هوای اتاق را در گردش نگه دارید.

چه عواملی سبب آسیب به کبد می شود؟

وارد آوردن بار اضافی از طریق مصرف بی رویه دارو، تغذیه مضر و…می تواند سبب از بین رفتن کبد شود. مواد غذایی مضر مانند روغنهای صنعتی مایع و جامد، نوشابه، سوسیس و کالباس، چای زیاد، فست فود، قندهای مصنوعی و گوشت های مضر مانند گوساله و مرغ می توانند به تدریج باعث از بین رفتن کبد شوند.

کبد ابتدا با این نوع غذاها چرب می شود سپس به مرور دچار سیروزو از کارافتادگی می گردد. بنابراین توصیه می شود به طور مرتب برای چکاپ به پزشک مراجعه نمایید.

نتیجه گیری

کبد از مهمترین اعضای بدن محسوب می شود که سلامت آن به نوع تغذیه و داروهای مصرفی وابسته است بنابراین نیاز است در مصرف غذا و داروها دقت لازم را نمایید. در این مقاله سعی کردیم به بررسی نقش کبد در بدن و اهمیت آن بپردازیم در صورت نیاز به کسب اطلاعات بیشتر با شماره های مندرج در سایت دکتر ابوالفضل رخشان جراح عمومی در تهران تماس حاصل فرمایید.

سایر خدمات دکتر ابوالفضل رخشان جراح عمومی در تهران:

آپاندیسیت

درمان سرطان روده بزرگ

جراحی کیسه صفرا

دکتر ابوالفضل رخشان

فارغ التحصیل جراحی عمومی سال ۱۳۸۶ از دانشگاه علوم پزشکی تهران، گذراندن بخش های کانسر و جراحی عروق در دانشگاه علوم پزشکی تهران و بیش از 14 سال سابقه جراحی و سابقه اشتغال در بیمارستان های: عرفان، تهرانپارس، الغدیر و… همچنان خود را فارغ التحصیل ندانسته و در حال تحصیل علمی و گذراندن بخش های علمی و تخصصی و آموزش متدهای نوین جراحی می باشم.

پاسخ

مدت زمان مطالعه ۵ دقیقه
Call Now Button